// //

Hvorfor blir man overvektig?

Hvorfor blir man overvektig?

Overvek = For stor energitilførsel og for lite energiforbruk

I likhet med andre menneskelige egenskaper blir vekten i stor grad bestemt av medfødte arvelige faktorer. Overvekt er derfor vanligvis ikke uttrykk for dårlig selvkontroll men hvilken kroppsstørrelse som ligger nedfelt i arvestoffet hos den enkelte.

For stor energitilførsel, for lite energiforbruk eller begge deler kan føre til overvekt og fedme. En snakker om en ubalanse mellom inntak og forbruk som resulterer i et energi-overskudd som lagres i kroppen som fett.

Men den generelle vektøkningen i befolkningen som helhet skyldes først og fremst at vi i gjennomsnitt er mindre aktive enn tidligere. Nå er halvparten av den voksne befolkning i Norge overvektige og hver tiende nordmann lever med helsefarlig fedme.

I tillegg til medfødte egenskaper kan overvekt skyldes eller forverres av en usunn livsstil, medikamenter, hormonlidelser, spiseforstyrrelser og enkelte andre sykdommer.

En forutsetning for å bli overvektig er at energi-intaket er høyere enn energiforbruket. Overskuddet av energi lagres som fett i kroppen.



Klilde. www.helsenett.no